Цеките подготвят спонсорски договори с още 4 клуба за 2020 от волейбол, футбол и баскетбол

Ефбет е най-големият спонсор на българския спорт след държавата. Каква е причината компанията всяка година да отделя огромен дял от печалбата си за тази кауза? Какво планират за 2020 г.? Вижте какво научихме от Цветомир и Боян Найденови, известни още като Цеките, за нашата медия.

Спонсорството на ефбет увеличава мащабите си

Общата стойност на спонсорските договори за 2019 г. на efbet e 25 милиона лева. Братята Цветомир Найденов и Боян Найденов, собственици на компанията, следват доказалата се във времето западна практика на големите букмейкърски брандове, които традиционно са спонсори на различни отбори и спортни събития. Говорим за финансиране под различна форма на над 140 футболни отбора, сред които представители на първа лига (лидера Лудогорец, Локомотив – Пловдив, Дунав, Арда, Витоша и др.), тимове от втора група (ЦСКА 1948, Монтана, Локомотив – София и т.н.), много клубове от трета лига (Миньор, Велбъжд, Добруджа и др.) и десетки формации от регионалните дивизии. „Няма отбор, който да е дошъл при нас с идея за сътрудничество, и да не сме го подкрепили по някакъв начин.“ – твърдят Найденови. Отделно ефбет е генерален спонсор и цялото родното първенство по футбол, като по силата на договора му с БФС елитната А група се нарича efbet Лига.

Не само футболът обаче е подкрепян от най-големия роден онлайн букмейкър. Логото му виждаме още на екипите на редица баскетболни и волейболни отбори, включително на националния по волейбол. Ефбет е генерален спонсор също на волейболната, баскетболната и боксовата федерации у нас.

За 2020 година компанията планира да продължи започнатите сътрудничества, като към тях са планирани още нови. Вече са финализирани преговорите с още 4 отбора от родния футбол, баскетбол и волейбол и към момента се подготвят договорите. Допълнително са набелязани още евентуални партньори, с които обсъждането на условията за партньорство предстоят.

Братя Найденови вярват, че това е пътят към развитието на спорта у нас

По думите на Цветомир Найденов, в България именно ефбет е била „пионер“ в спонсорствата с такъв мащаб.

Фактът, че доста компании от техния сектор са последвали примера им, говори, че именно това е посоката, която трябва да се следва. Боян Найденов допълва, че отделянето на толкова сериозни средства за подобни каузи не е продиктувано единствено от бизнес цели. Рекламният ефект от такива спонсорства е голям, но той може да бъде постигнат и ограничавайки договорите само до сътрудничества с няколко от най-популярните отбори. Това обаче още повече би увеличило разликата между водачите и останалите участници в първенството. Цеките споделят, че самите те като футболни фенове искат да виждат по родните терени повече качествени двубои, равностойни сблъсъци и интересни мачове. Именно сътрудничествата с малките тимове, с аматьорските клубове, инвестицията в младите таланти и в юношеските школи е пътят към развитие на спорта. А налице ли е това развитие, повече запалянковци ще се върнат по стадионите.